Nieuws

BLM jongeren coaching opleiding praten Genk springen begeleiding

Straf plan: 4 miljoen euro om duizend Limburgse jongeren aan duurzame job te helpen

De Genkse vzw BLM is erin geslaagd om 4 miljoen euro los te weken bij het Europees Sociaal Fonds (ESF) om tegen eind 2022 zo’n duizend Limburgse jongeren aan een duurzame job te helpen. Het groots opgezet plan loopt in samenwerking met tal van andere Limburgse welzijns- en andere organisaties.

Nieuws BLM Genk interview kracht van mensen arbeidsmarkt bestuurder coach opleiding

De kracht van mensen

Rika Govaerts en Hilde Peerlings hebben allebei jarenlange ervaring als leidinggevende in het normaal economisch circuit. Sinds een jaar staan ze samen aan het roer bij BLM vzw: ‘Het ruime aanbod aan mogelijkheden die een nauwe samenwerking tussen het normaal economisch circuit en het sociaal economisch circuit kan bieden, was voor ons een eye-opener.’

Nieuws BLM Genk HBVL arbeidsmarkt jongeren werk

Stad krijgt 1,2 miljoen euro om kwetsbare jongeren naar de arbeidsmarkt te leiden

Hasselt gaat maatschappelijk kwetsbare jongeren zo goed mogelijk begeleiden richting arbeidsmarkt. Dat gebeurt in het nieuwe samenwerkingsverband BLEND waarvoor het Europese sociaal Fonds (ESF) ruim 1,2 miljoen euro toesteekt.

Vrijdag 24 mei vierden we ons lentefeest met de hele groep van BLM. We begonnen de dag vol enthousiasme en energie bij Sparkx in Hasselt. Hier werden we in teams opgedeeld en begonnen we aan een reeks spannende activiteiten waarin we de strijd met elkaar aangingen. Van virtueel paragliden tot boogschieten. Iedereen kon zijn vaardigheden tonen en we genoten volop van de verschillende uitdagingen.

 

De sfeer zat goed en iedereen was in zijn nopjes. Deze activiteiten zorgen niet alleen voor veel plezier maar versterkten ook onze teamband. Het was geweldig om te zien hoe goed we samenwerkten en elkaar aanmoedigden tijdens de spelen. Helaas kwam één van onze collega’s tijdens het lentefeest ten val. We wensen haar allemaal een zeer spoedig herstel en hopen dat ze snel weer terug bij ons is!!

 

’s Middags kregen we een heerlijke broodjeslunch. Dit gaf ons de kans om even bij te komen, na te praten over de ochtendactiviteiten en ons voor te bereiden op het volgende avontuur.

 

 

In de namiddag trokken we, ondanks de regen, naar Zutendaal om 1.5u lang te genieten van het blotevoetenpad. Regen of niet, we trokken onze schoenen uit en beleefden een unieke en onvergetelijke ervaring. Het gevoel van de verschillende ondergronden onder onze voeten en de prachtige natuur maakten het een bijzonder uitstapje.

 

We sloten deze gezellige dag af met een heerlijk frietje op BLM. Dit was de perfecte afsluiting van een dag vol sport, plezier, samenwerking en nieuwe ervaringen.

Het lentefeest was een groot succes, we kijken al uit naar het volgende! 🙂

Dankjewel Jean-Claude

Net voor het ingaan van de kerstperiode vernamen we het droevige nieuws dat ons geëngageerd lid van de Raad van Bestuur, Jean-Claude Van Rode, van ons is heengegaan.

Gedurende heel wat jaren heeft Jean-Claude met hart en ziel de belangen van BLM verdedigd en heeft hij op een actieve en positieve wijze BLM verder mee op de kaart gezet.

Voor al dit engagement zullen wij hem altijd heel erkentelijk zijn en wij gaan dit tonen door de mooie en fijne herinneringen aan Jean-Claude voor altijd te koesteren in onze harten.

Wij zullen hem altijd herinneren als een beslagen en wijze man die een perfecte gids was voor ons allen.

Onze gedachten gaan ook uit naar zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen en wij hopen dat zij steun en troost bij elkaar kunnen vinden in deze moeilijke tijden.

Rust zacht Jean-Claude en het ga je goed daarboven

De Warmste Week

In 2022 zamelden we voor de Warmste Week meer dan €1000 in met het organiseren van de Warmste Markt. In 2023 activeren we alle collega’s opnieuw om mee te werken aan de Warmste Hartjes. Het thema van dit jaar is ‘opgroeien zonder zorgen’. Dit topic ligt ons nauw aan het hart ligt gezien de soms kwetsbare mensen waarmee we mogen werken.
Daarom besloten enkele BLM collega’s om dit jaar echt vanuit het thema veiligheid te vertrekken. Want opgroeien zonder zorgen, dat is opgroeien in een omgeving waarin je je veilig voelt.
Met het aankopen van onze reflecterende hartjes kan je in deze donkere dagen veilig de straat op en schenk je met een warm hart geld aan de campagne van de Warmste Week. Je kan zes reflecterende stickerhartjes aankopen voor 5 euro, heb je aan één hartje genoeg, dan kost dit 1 euro.

Paardencoaching met collega Dorien

12/10/2023

Onze collega Dorien volgt momenteel een postgraduaat “coachen van mensen met behulp van paarden”. In deze opleiding leert zij ook teams/bedrijven coachen. 

Op 12/10 gaf zij samen met collega-studenten en de docent, Henk Van’t Net een opleiding om hetgeen ze tijdens het postgraduaat leren in de praktijk om te zetten. Wij waren een dankbaar publiek proefkonijnen.

 

 

Coaching met behulp van paarden is het begeleiden van mensen gericht op werk gerelateerde en/of persoonlijke belemmeringen. Met het paard ga je op een veilige manier verbinding maken op het gebied van denken, gevoelens en je handelen.

 

 

Tijdens deze sessie fungeerden de paarden als co-coach en als niet-oordelende spiegels, waardoor we in staat waren om belangrijke aspecten van teamdynamieken en communicatie te observeren en te bespreken. We hebben inzichten opgedaan in vertrouwen, samenwerking en persoonlijke groei door samen te werken met de paarden.

 

 

Naar de toekomst willen we de paarden coaching zeker herhalen en via Dorien bv. aanbieden aan andere bedrijven/teams. Enkele van onze collega’s waren bij aanvang van de coaching zelf wat sceptisch. Na afloop en tijdens de feedback gaven ze aan hun beeld te hebben bijgesteld. 

 

Heb je zelf interesse voor paardencoaching, individueel of met je team? Geef ons zeker een seintje via Dorien:

dorien.ciemniak@blmgenk.be

0498/90.84.59

 

 

BLM is kernpartner binnen Capacity Building in 3 regio's

juli 2023

In de maanden mei en juni werd er binnen BLM hard gewerkt om een vervolg van de jongerenprojecten mogelijk te maken. In de 7 Limburgse regio’s werd er een sterk dossier door ons ingediend bij de lokale besturen en Europa WSE. Na de verdediging van de 3 weerhouden dossiers in een fysieke pitch op Thor Park kunnen we met toch wel enige trots zeggen dat we in de regio’s Zuid-Limburg (Tongeren), Midden-Limburg (Hasselt) en Oost-Limburg (Genk) onze projecten kunnen continueren.

In de zomerperiode werd er met de andere weerhouden partners hard gewerkt om het nieuwe partnerschap vanaf 2024 al een eerste vorm te geven. We kijken uit naar een verdere duurzame samenwerking met alle nieuwe partners en houden uiteraard ook een warme connectie met alle netwerkpartners waarmee we nu al actief samenwerken.

Mobiel recyclagepark in Hasselt zorgt voor verwerking frituurvet, kaarsen en kurk

26/01/2023

Het mobiel recyclagepark dat elke week in een andere wijk van Hasselt staat, wordt opnieuw verlengd. Het stadsbestuur is erg tevreden dat nu ook klein afval naar het mobiel punt wordt gebracht dat anders bij het restafval of zelfs in de riolering belandt. 

 

Waar de meesten het belang of het nut er niet van inzien, zien wij dat bij BLM Genk wel!

Één van onze werkmannen/collega’s engageert zich voor Stad Hasselt om te zorgen voor een soepel lopende recyclage verwerking.
Gisteren mocht ik ter plekke een kijkje gaan nemen want buiten het administratieve luik is het ook erg handig om de werkmannen live bezig te zien en een beter beeld te krijgen van wat er allemaal gebeurt.

Trots op deze samenwerking met Stad Hasselt en trots op onze medewerkers!
 
Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/25/mobiel-recyclagepark-in-hasselt-zorgt-voor-verwerking-frituurvet/ 

Warmste markt levert meer dan €1000 op!

12/12/2022

Met de Warmste Markt organiseerden we vanuit BLM op vrijdag 2 december een unieke tweedehandsbeurs vanuit het stadhuis van Genk ten voordele van De Warmste Week. Het thema van dit jaar was “kansarmoede” en wij wilden vanuit BLM onze schouders mee onder dit thema zetten. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, hadden we besloten dat bezoekers zelf mochten bepalen wat ze betaalden voor hun aankopen. Op deze manier kreeg iedereen de kans om kleding, cadeau’s, speelgoed en dergelijke aan te kopen.

Partners vanuit Stad Genk, Alternatief vzw… hebben meegeholpen door hun ondersteuning en gulle donaties. De totale opbrengst van onze actie, €1164,50 gaat integraal naar De Warmste Week. Ook het materiaal dat niet verkocht werd (want we hadden echt wel héél veel spullen!) hebben we geschonken aan het goede doel “We for them“. Op deze manier zetten we écht in op het duurzaam hergebruik van kledij en materiaal.

Nieuwe VDAB tender goedgekeurd!

9/12/2022

Goed nieuws!

Vanaf 1 januari 2023 kunnen we óp jouw werkvloer je nieuwe medewerker ondersteunen tijdens het eerste jaar tewerkstelling en dit met financiering van VDAB. Zowel de nieuwe werknemer, als de werkgever krijgen onze begeleiding om er een succesvol verhaal van te maken. De eigenlijke jobcoaching start vanaf de aanwerving(sprocedure) en kan gedurende het hele eerste jaar doorlopen. Tijdens de eerste weken en maanden loopt de nieuwe werknemer immers de grootste kans om af te haken door persoons- en/of omgevingsfactoren of door werkvloer gebonden factoren. Dankzij onze coaching op maat vergroot de kans dat de medewerker met plezier aan boord blijft en dat jij als werkgever een productieve en gezonde medewerker aan boord hebt.
Naast jobcoaching bestaat er ook de mogelijkheid tot het aanbieden van taalcoaching.

Nieuwsgierig naar meer info of wens je alvast een aanvraag te doen?

Dit kan rechtstreeks via onze collega Jolien Wittock – 0470 77 34 78

We zijn actief in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant én Antwerpen!

 

Project in samenwerking met

Stoute schoenen aantrekken

14/05/2022

Een bottendag om elkaar beter te leren kennen

In een organisatie die meerdere afdelingen kent, is het een continue uitdaging om ervoor te zorgen dat de medewerkers binnen deze verschillende afdelingen elkaar kennen en waarderen voor het werk dat er binnen elke respectievelijke afdeling verricht wordt. Daarom organiseerde BLM op 13 mei 2022 een zogenaamde bottendag. Een dag die in het teken staat van in elkaars schoenen gaan staan. De jobcoaches en administratieve medewerkers trokken hun werkkledij aan en gingen de baan op met de werkmannen. Ze ontdekten nieuwe talenten van zichzelf in groenonderhoud, herstellingen van brandkranen en poetsen van schuilhuisjes. De dag werd feestelijk afgesloten met een hapje, een drankje en sterke verhalen van onderweg.